De OpenSUSE distributie. openSUSE Logo

Volgens distrowatch.com: (vertaald uit het engels met translate.google.com)

Het openSUSE-project is een gemeenschapsprogramma gesponsord door SUSE Linux en andere bedrijven. Dit programma bevordert overal het gebruik van Linux en biedt gratis, gemakkelijke toegang tot openSUSE, een complete Linux-distributie. Het openSUSE-project heeft drie hoofddoelen: openSUSE de gemakkelijkste Linux voor iedereen maken en de meest gebruikte Linux-distributie maken; gebruik maken van open source-samenwerking om openSUSE 's werelds meest bruikbare Linux-distributie- en desktopomgeving te maken voor nieuwe en ervaren Linux-gebruikers; vereenvoudig en open de ontwikkelings- en verpakkingsprocessen om openSUSE het favoriete platform voor Linux-ontwikkelaars en softwareleveranciers te maken.

Volgens de eigen web-site:

De beste keuze voor systeembeheerders, ontwikkelaars en bureaubladgebruikers.

Bij distrowatch.com staat deze distributie vandaag 16 november 2019 op plaats 11.

De openSUSE en de SUSE Linux distributies zijn van duitse oorsprong. SUSE Linux is voor de professionele gebruikers terwijl openSUSE voor de niet-professionele gebruiker is.

Varianten (niet-professionele gebruikers)

1) Tumbleweed

Volgens de eigen web-site:

Haal de nieuwste Linux-pakketen op met deze rollende uitgave. Snel! Geïntegreerd! Stabiel! Getest!

Dit is een rollende uitgave. Dit wil zeggen dat de code zeer dikwijls geupdated wordt naar de nieuwste versies. Dit kan een keuze zijn voor de geavanceerde gebruiker, maar de beginnede gebruiker heeft meer nood aan een stabile werkomgeving.

2) Leap

Volgens de eigen web-site:

Haal de meest complete Linux-disributie met de laatste versie van de reguliere uitgave van openSUSE!

De huidige versie is Leap 15.1 en werd uitgebracht op 22-05-2019. Jaarlijks mag je een nieuwe versie verwachten.

De installatie DVD is 3,78 GB groot. Deze installatie kan je ook via een USB stick gebruiken. Hiernaast bestaat er ook een Live versie met Gnome desktop en één met de KDE desktop. Met deze versies kan je al nagaan of alle interfaces in je computer automatisch geconfigureerd worden. De Live versie is kleiner dan 1 GB. Als laatste Live versie bestaat er nog een Rescue LiveCD (635 MB) die op een CD of een USB-stick past, met deze versie kan je aan de slag als je computer niet meer wil opstarten.

Het hulpprogramma YaST is reeds sinds 1996 het configuratie programma voor hardware en software. YaST kan uitgevoerd worden in een grafische omgeving, maar ook in een terminal interface.

Belangrijk om weten is dat je op de installatiemedia bij openSUSE, geen software vindt die niet volledig vrij is. Hierdoor is out-of-the-box weinig of geen ondersteuning voor multimedia formaten. De openSUSE documentatie geeft richtlijnen om deze ondersteuning na installatie toe te voegen. Zie hiervoor op de volgende pagina: codecs

Om deze reden zou ik stellen dat openSUSE, die overgens een goede en uitgebreide distributie is, minder geschikt is voor de beginnende gebruiker.

OpenSUSE op het internet

Terug naar Home