Pakketbeheer!

Het GNU/Linux systeem wordt opeel gemakkelijke manier zélf ook paketten (programma‘s) installeren uit de GNU/Linux repositories. Dit zijn "opslagplaatsen" met letterlijk "duizenden" pakketten (programma‘s).

Men kan daarvoor gebruik maken van: Synaptic (een grafische manier), dpkg (Terminal), Ubuntu softwarecentrum (nog een grafische manier), en apt zelf (Terminal).

Wordt een installatie via Synaptic om een of andere reden plots afgebroken, dan krijgt men meestal een foutmelding met wat men dan moet doen, en, omdat Synaptic dan niet meer werkt, geeft men in een terminal de volgende opdracht:

sudo dpkg --configure -a

Druk op Enter. Men krijgt hiervan geen feedback, maar daarna zal synaptic normaal gezien terug goed werken. ( kopïeer en plak dit commando bij voorkeur, zo maak je geen typ fouten, omdat spaties hier wel belangrijk zijn om goed te werken).

Zoals je ziet kan men dus systeemonderhoud doen via een grafische manier (Synaptic), of via een Terminal of Console (Opdrachtregel).

dpkg is de "grandaddy" oftewel "back-end" van het Debian Package Management Systeem. Apt-get is de "front-end"

Men kan bovendien op een h> ervan (en aanbevolen), omdat dpkg wel pakketten kan installeren, maar geen rekening houd met "dependencies" (afhankelijkheden), dat doet apt-get dus wél, die zoekt, en download (inclusief dependencies) pakketten en geeft die dan door aan dpkg die dan het installeren voor zijn rekening neemt.

Het verschil tussen apt-get en dpkg is: apt-get dient bij uitstek voor het ophalen van pakketten vanaf externe bronnen (repositories), en dpkg is meer bedoeld voor het beheren van pakketten die reeds op je systeem geïnstalleerd zijn of lokaal beschikbaar zijn in de vorm van een gedownload DEB bestand.

Er is eens door iemand gezegd: "de grafische interface (GUI) gebruiken maakt eenvoudige taken gemakkelijk, commandline interfaces (CLI) maakt daarentegen moeilijke taken uitvoeren mogelijk", en dat is tegenwoordig nog steeds heel reëel.

Aangezien het werken met GNU/Linux in een Desktop omgeving erg gemakkelijk is, gewoon op wat knoppen drukken, leg ik in de volgende pagina's meer de nadruk op de Terminal, temeer omdat bepaalde zaken ook enkel via de commandoregel kunnen gedaan worden. Daarom werken systeembeheerders trouwens allemaal op de commandoregel. Als je grafische Desktop omgeving om een of andere reden "bevriest" en zelfs de muis niet meer reageert, is het handig dat men enige kennis heeft van de commandoregel.

Terug naar Home