Review: catfish.

Zoeken en vinden onder GNU/Linux: Catfish

Het zal ons allemaal wel gebeuren dat we op zoek zijn naar een file waarvan we ons de naam niet meer precies kunnen herinneren, of waar we aarzelen tussen WX 352 7689 B2 en MLK352 79an33, of was het YUO 2314 Khv? Voortgaande op mijn backup-gegevens heb ik in de loop der jaren zo’n 130.000 documenten op mijn harde schijf verzameld en dan is zo’n opzoeking een ...bezoeking.

Daar zijn twee dingen aan te doen. Het eerste en belangrijkste is dat je documenten (en mappen) geen namen geeft die hen er als machine-onderdelen laten uitzien. Zelfs als het een handleiding is, is het beter die een naam te geven zoals ‘Manual_ext_schijf_Iomega’ dan de ‘ WX 352 7689 B2’ waarmee Iomega zelf die handleiding bedacht heeft. Een file met die naam onderscheidt zich op het zicht van ‘Manual_ext_schijf_Sony’, die ook nog eens erna komt in het automatische alfabetisch klassement. Nu we dat thema aanspreken: laat geen spaties bestaan in namen, dus niet ‘Manual ext schijf Iomega’, maar gebruik onderstrepingstekens, zgn. underscores (_) tussen woorden, dus ‘Manual_ext_schijf_Iomega’. Als je ooit een crash krijgt kan het systeem niets aanvangen met spaties. Gebruik ook geen operatoren (+ – / ˄ : * # > < = &), dan verwacht het systeem een commando of bewerking.

Het tweede is – als het dan toch misgelopen is – dat je beroep kan doen op een goede zoekmotor. Die zitten natuurlijk in alle GNU/Linux-distributies, maar er zijn er die met kop en schouders boven anderen uitsteken. Een van de beste daaronder is Catfish, uit de Gnome-stal, een compact maar krachtig programma. Zoals bekend kan zo’n programma in alle GNU/Linux-distributies gebruikt worden.

Catfish kan niet alleen in de eigen partitie van de PC zoeken (waar het systeem en de data staan), of in één enkele map, maar in alle partities die gemount zijn, dus ook externe schijven, CD/DVD’s en sticks (en eventueel NASsen). Bovendien kan Catfish ook in de inhoud van files kijken. Als je files wil terugvinden waar het woord ‘naaimachines’ in voorkomt, maar die term staat nergens in de naam van een file, kan Catfish die toch allemaal opduikelen. Dat duurt natuurlijk de nodige tijd, want het programma moet alle inhoud van alle files afschuimen.

Het startscherm ziet er, afhankelijk van de distributie, ongeveer zo uit:

Startscherm.

Je kan de zoekopdracht op verschillende manieren verfijnen:

Voor de volgende schermafdruk (screenprint) heb ik in mijn Xfce-distributie de zoekopdracht ‘verf’ ingegeven, te zoeken in mijn hoofdmap ‘Consort’:

Zoekopdracht.

Zo’n zoektocht duurt ca. 15 seconden. Ik krijg ook namen zoals ‘grondverf’ en ‘stopverfmes’, waar de term ‘verf’ in voorkomt, in het totaal 67 documenten.
Nu wijzig ik de opdracht om in de inhoud van de files te kijken (kijk in het pull-down-menu):

Zoekopdracht.

Ik krijg nu een heel ander resultaat, met maar liefst 506 documenten binnen de map ‘Consort’ waar de term ‘verf’ in de inhoud van het document voorkomt, maar niet noodzakelijk in de naam.
Het zal wel niet dagelijks voorkomen dat je moet zoeken naar documenten waarin respectievelijk Tante Britt, Nonkel Bill en Nicht Bea aan bod komen, maar in zulke gevallen kan je met Catfish haarfijn de zoekopdracht afstemmen.


Peter MalaiseTerug naar Home