Systeembestanden controleren!

Normaal, na 30 keer opstarten van Ubuntu, wordt er automatisch een fsck uitgevoerd. Wanneer je dit annuleert (door op de C-toets te drukken) wat ik sterk afraad, komt deze controle volgende keer bij het opstarten terug, Deze controle duurt trouwens maar enkele seconden. Men zou desgewenst die 30 boots kunnen verhogen met het volgende commando:

sudo tune2fs -c 100 /dev/sda1

Na dit commando gebeurt die controle maar om de 100 keer opstarten. Controleer wél eerst even wat de juiste partitie is.

Normaal gesproken controleert Ubuntu dus eens in de zoveel keer (eens in de 30 keer ofzo) dat je de computer opstart het bestandssysteem. Men kan er eventueel voor zorgen dat Ubuntu het bestandssysteem gaat controleren bij de eerstvolgende keer opstarten met dit commando:

sudo touch /forcefsck

Of via een Live-cd, start de pc op met de Live-cd, verzeker je ervan dat de betreffende partitie ontkoppeld is en voer een schijfcontrole uit, open de terminal (via menu Toepassingen, Hulpmiddelen, Terminalvenster), en typ:

sudo umount /dev/sda1

en druk op de Enter-toets, typ daarna:

sudo fsck -p /dev/sda1

en druk op de Enter-toets. Hiermee wordt sda1 (de eerste partitie op de eerste harde schijf) op fouten gecontroleerd. De -p optie zorgt ervoor dat eventueel gevonden problemen automatisch worden hersteld.

Is de controle klaar, typ dan:

reboot

en druk op de Enter-toets om de pc opnieuw op te starten.

Men kan ook deze volledige schijfcontrole aanpassen volgens eigen wens. Een laptop zet je typisch meerdere keren aan en uit. Daarom kan men desgewenst de "mount count" uitschakelen, dan wordt de partitie maar één keer per maand volledig getest, onafhankelijk van hoeveel keer je opstart:

sudo tune2fs -c 0 -i 1m /dev/sda1

Met het minuscule programmaatje showfsck (te vinden in synaptic) kan men zien wanneer de eerstvolgende schijfcontrole plaatsvindt. Na het installeren doet men in de terminal:

sudo showfsck

Men kan eventueel ook het autofsck tooltje installeren, dat heeft nog méér opties.

Terug naar Home